Pizza, jakiej jeszcze nie znacie

Dolina zmysłów

Chyba każdy z nas zna i uwielbia pizzę. Nie każdy jednak wie, że istnieją dziesiątki sposobów podania tego smakowitego dania, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia! Przed tobą przepis, który pozwoli ci nie tylko zasmakować tego wyśmienitego specjału, lecz także przyrządzić go z należytą uważnością. Jak to zrobić? Podążaj za wskazówkami i pytaniami, które zamieściłam w przepisie.

Składniki (3 porcje):

Dynia – kawałek o wadze 300 g 
Mąka orkiszowa – 10 łyżek (150 g) 
Passata pomidorowa (przecier) – 1½ porcji (150 g) 
Ser mozzarella – 15 kulek (120 g) 
Pomidorki koktajlowe – 6 sztuk (120 g) 
Pieczarka uprawna, świeża – 6 sztuk (120 g) 
Cebula czerwona – ½ sztuki (50 g) 
Rukola – 2 garści (40 g) 
Dynia, pestki łuskane – 2 łyżki (20 g) 
Oliwki czarne – 1 łyżka (15 g) 
Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g) 
Czosnek, ząbek – 1 sztuka (5 g) 
Suszona bazylia – ½ łyżeczki (2 g) 
Suszone oregano – ½ łyżeczki (2 g) 
Pieprz czarny, mielony – 2 szczypty (2 g) 
Sól himalajska – 1 szczypta (1 g) 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę:

POLECAMY

  1. Dynię umyj, osusz i piecz do miękkości około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni...

Pozostałe 80% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Sprawdź, co zyskasz, kupując prenumeratę.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI