Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 100 g oleju
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
POLECAMY
- Roztapiamy cukier z miodem. Studzimy, a następnie dodajemy olej, przyprawę do piernika, kakao, cukier wanilinowy i sodę lub proszek do pieczenia. Mieszamy, dosypujemy mąkę, a następnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3–4 mm. Wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek. W pierniczkach przeznaczonych do zawieszenia na choince robimy dziurkę.
- Pieczemy na papierze mniej więcej...
Pozostałe 80% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.
Sprawdź, co zyskasz, kupując prenumeratę.