Jak odnaleźć więcej smaku w owocach? Wykorzystaj uważne jedzenie

Dolina zmysłów

Codziennie jesz różne owoce oraz potrawy z nich przygotowane, jednak często bez zastanawiania się, jaki jest ich smak. Dzięki temu ćwiczeniu będziesz mógł zauważyć, jak smakują poszczególne owoce oraz jak zmienia się ich smak, gdy zostają połączone z innymi owocami.

Czego potrzebujesz?

  • siebie – ty jesteś w tym ćwiczeniu najważniejszy,
  • sprzętu kuchennego do miksowania oraz do wyciskania soku (poproś dorosłego o pomoc),
  • kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • owoców: jabłka, gruszki, pomarańczy, grejpfruta, cytryny, kilku malin, truskawek i borówek


Połóż owoce przed sobą. Popatrz na ich wielkość, kolor i kształt. Bez trudności zauważysz, że różnią się od siebie. Za chwilę odkryjesz, co jest w ich wnętrzu.

POLECAMY


Jabłka i gruszki

Obierz jabłko i gruszkę (poproś dorosłego o pomoc). Zamknij oczy i powąchaj kawałki jednego i drugiego owocu. Czubkiem języka dotknij gruszki, a później jabłka. Leciutko przednimi zębami ugryź najpierw gruszkę, a potem jabłko. Odgryź kawałek gruszki i wolno przeżuwaj w ustach, by wyraźnie poczuć smak. To samo zrób z jabłkiem. Pomyśl przez chwilę, jak smakowała gruszka, a jak jabłko. Co...

Ten artykuł dostępny jest tylko dla Prenumeratorów.

Sprawdź, co zyskasz, kupując prenumeratę.

Zobacz więcej

Przypisy