Bogactwo smaku umami

Dolina zmysłów

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego prawie każdy uwielbia sushi? To zasługa zawartych w nim składników, charakteryzujących się dużą smakowitością, którą zawdzięczają obecności smaku umami. 

„Umami” to jeden z pięciu podstawowych smaków. Słowo to z języka japońskiego oznacza „esencję pyszności”. Smak ten jest określany jako mięsisty, bulionowy, pikantny oraz pogłębiający smaczność. Umami można znaleźć na przykład w mięsie, rybach, owocach morza, dojrzałych serach, grzybach, sosie sojowym i orzechach. Teraz zapraszam cię do samodzielnego przygotowania sushi i świadomego zanurzenia się w głębi tego smaku.

POLECAMY

Składniki: 

  • Sałata lodowa – 6 liści 
  • Łosoś, wędzony* – 3 kawałki
  • Ryż do sushi (przed gotowaniem) – 4 łyżki
  • Serek mascarpone – 2 łyżki 
  • Papr...

Pozostałe 80% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Sprawdź, co zyskasz, kupując prenumeratę.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI