Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego prawie każdy uwielbia sushi? To zasługa zawartych w nim składników, charakteryzujących się dużą smakowitością, którą zawdzięczają obecności smaku umami.
„Umami” to jeden z pięciu podstawowych smaków. Słowo to z języka japońskiego oznacza „esencję pyszności”. Smak ten jest określany jako mięsisty, bulionowy, pikantny oraz pogłębiający smaczność. Umami można znaleźć na przykład w mięsie, rybach, owocach morza, dojrzałych serach, grzybach, sosie sojowym i orzechach. Teraz zapraszam cię do samodzielnego przygotowania sushi i świadomego zanurzenia się w głębi tego smaku.
POLECAMY
Składniki:
- Sałata lodowa – 6 liści
- Łosoś, wędzony* – 3 kawałki
- Ryż do sushi (przed gotowaniem) – 4 łyżki
- Serek mascarpone – 2 łyżki
- Pa...
Pozostałe 80% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.
Sprawdź, co zyskasz, kupując prenumeratę.